söndag 12 oktober 2008

NÄMNDPLATSERNA AVGÖRS NU - Lautakuntapaikat ratkaistaan nyt

Det glöms lätt, att valet inte bara gäller fullmäktige utan också nämnder och stadsstyrelse. Bara om sfp är tillräckligt starkt tryggas svensk representation. I Hfors saknas nu svensk röst i flera nämnder. Ett tilläggsmandat, vilket var nära senast, hade gett ett annat utfall. Marginalerna är mycket små.

Det här är inte monopoltänkande från sfp:s sida, utan kall matematisk-politisk sanning. Inte heller betvivlas enskilda svenskspråkigas vilja i de andra partierna. Men faktum kvarstår, om det inte fanns ett parti i vars fullmäktigegrupp man utan höjda ögonbryn kan tala svenska, vem tror att svenskan då längre har någon betydelse i vår stad?

Som vanligt ökar intresset för svenskan i alla partier när valet närmar sig. När det gäller konkreta frågor är det bra och skäl att lägga på minnet. Ett exempel är bevarandet av klubbutrymmena på Drumsö, som påpassliga aktivister uppvaktade grupperna om för ett par veckor sedan och tvingade också andra partier än sfp att visa förståelse.

Valmatematiken ändrar detta dock inte på.

Helposti unohtuu, että vaaleissa ratkaistaan myös lautakuntien ja kaupunginhallituksen paikkajako, ei ainoastaa valtuuston. Rkp:n asia on mm taata, että lautakunnissakin ruotsinkielisyydestä kumpuavat palvelutarpeet otetaan huomioon.

Tämä ei ole osoitus "monopoliajattelusta" rkp:n suunnalta. Muut puolueet eivät vaan pysty ruotsinkielistä edustusta lupaamaan, kun kilpailu paikoista on kovaa. Ja jos ollaan rehellisiä - ei ruotsin kielellä olisi kaupungissa enää mitään merkitystä jos ei olisi valtuustoryhmää jonka työkielenä on ruotsi.

Kiinnostus ruotsinkielisiä tarpeita kohtaan lisääntyy yleensä kaikissa puolueissa ennen vaaleja, niin myös tällä kertaa. Kun kyse on konkreettisista asioista on äänestäjien hyvä muistaa mitä nyt sanotaan. Esimerkkinä vaikka ruotsinkielisten nuorten kerhotilojen säilyttäminen Lauttasaaressa, jolla paikalliset aktivistit lähestyivät valtuustoryhmiä pari viikkoa sitten ja saivat ymmärrystä muiltakin puolueilta kuin rkp:ltä.

Hyvä näin! Vaalimatematiikkaan tämä ei kuitenkaan vaikuta.

Inga kommentarer: