tisdag 2 september 2008

VALMASKINER - Vaalikoneita

Nu är kommunalvalet så pass nära att allehanda valmaskiner börjar öppnas. Maskinerna har definitivt kommit för att stanna och är både roliga och informativa. Politiken har utan tvivel fått ansikten efter att maskinerna kom. Hur många som faktiskt fattar kandidatbeslut på basen av dem förblir väl en gåta, men det är kanske inte så viktigt.

Ett styvt jobb för oss kandidater är det i alla fall att svara på alla frågor, maskinerna blir flera från val till val. Men inte bara tidsmässigt, utan också gällande innehållet. Maskinmakarna vill tvinga fram ett enda svar på frågor som i verkligheten kan lösas bara genom kombination av olika åtgärder.

Helsingin Uutisets maskin innehöll ett par praktexempel, besvarade den häromdagen. Man tvingades välja mellan att höja skatter ELLER spara i servicen om pengarna inte räcker till. Och att slå vakt om äldreomsorgen genom att utöka kommunala vårdplatser ELLER öka användningen av servicesedlar. Verkligheten är nästan aldrig så här svartvit, om man vill vara effektiv!

Så med denna lilla randanmärkningen - ha så roligt i valmaskinernas sällskap!

Nyt ovat kunnallisvaalit niin lähellä, että kaikenlaisia vaalikoneita ollaan avaamassa. Koneet ovat taatusti tulleet jäädäkseen ja ovat sekä hauskoja että informatiivisia. Politiikka on vaalikoneiden tultua ilman muuta saanut (monet) kasvot. Saattaa jäädä arvoitukseksi, miten moni loppujen lopuksi tekee päätöksensä vaalikoneen avulla, mutta se ei ehkä ole niin tärkeää.

Työtä vastaaminen kaikkiin kysymyksiin kuitenkin edellyttää meiltä ehdokkailta, koneiden lukumäärä on koko ajan kasvanut. Enkä tarkoita vain ajallisesti työlästä, vaan myös sisällön kannalta. Kysymyksien laatijat pakottavat valitsemaan yhden vastauksen ongelmiin, jotka todellisuudessa voidaan ratkoa vain eri toimenpiteitä yhdistämällä.

Malliesimerkkinä Helsingin Uutisten vaalikone, jonka kysymyksiin vastasin toissapäivänä. Oli pakko valita veronkorotus TAI säästäminen, jos rahat eivät riitä. Samoin piti turvata vanhustenhuolto lisäämällä kunnallisia laitospaikkoja TAI palveluseteleitä käyttämällä. Todellisuushan on hyvin harvoin näin mustavalkoinen, jos haluaa toimia tehokkaasti.

Joten tällä pienellä reunahuomautuksella - pitäkää hauskaa vaalikoneiden seurassa!

Inga kommentarer: