torsdag 17 januari 2008

Det känns inte bra - Hyvältä ei nyt tunnu

Högsta förvaltningsdomstolen har fattat sitt Sibbo-beslut. Vi som ansåg att det inte är rätt att Helsingfors ställer krav på sin grannkommun är naturligtvis besvikna. Och överraskade, att domstolen faktiskt enhälligt och utan något som helst tvivel omfattade alla argument.

Lätt har det inte varit att som helsingforsare ha en annan åsikt än de andra partierna i staden. Måste det faktiskt vara så, att man är en dålig helsingforsare om man tycker att staden kan må bra utan att växa vare sig områdes- eller ens befolkningsmässigt? Finns det inte utveckling och välfärd utan tillväxt?

Det här är frågor som någon gång borde diskuteras på allvar. Nu tycks alla ta för givet att större är vackrare. Att koncentreringen är en naturlag som kommer att fortsätta i det oändliga. Förståndet säger ju att så kan det inte vara. Var går gränsen för vad som är lämpligt?

Jag har börjat undra över hurudant mandatet av våra väljare sist och slutligen är i det avseendet? Vill helsingforsaren i gemen faktiskt att staden kontinuerligt skall växa? En sådan undersökningen skulle verkligen vara intressant att ta del av.

Hyvältä ei nyt tunnu KHO:n Sipoo-päätöksen jälkeen, vaikka pitäisi. Olenhan minä helsinkiläinen. Onko todella oltava niin, ettet ole kotikuntasi ystävä jos et itsestään selvyytenä kannata kasvua, oli se sitten alueellista tai väestömäärällistä?

Olisi hyvin mielenkiintoista tietää, mitä tavalliset helsinkiläiset ovat tästä mieltä. Onko sitä tutkittu? Onko meillä varmasti mandaattia siihen, että kohtelemme kasvua ikään kuin välttämättömyytenä? Minun veikkaukseni on, ettei keskvertohelsinkiläinen kuitenkaan usko että Helsingistä voisi tulla metropoli sanan varsinaisessa merkityksessä. Eikä halua sitä.

Det mest brådskande nu är att Helsingfors gör allt för att människorna som bor på området skall få den service de har rätt till, trots hemortsbytet. Det gäller skola och dagis samt socialvård. Mest orolig är man för de gamla som haft tillgång till god hemvård på svenska, i en situation då vi vet att Helsingfors kämpar med stora problem för att hitta personal som kan svenska. Köptjänster av Sibbo måste vara ett alternativ, om inga andra lösningar hittas.

Det är klart att planeringen av området inklusive trafiklösningarna skall påbörjas - eller egentligen fortsättas - utan dröjsmål. Men man får verkligen hoppas att det inte leder till hastverk och överexploatering, här har Helsingfors många utfästelser att leva upp till.

On selvää että Helsinkiin liitettävän alueen kaavoituksen ja liikennesuunnittelun on päästävä alkuun - tai itse asiassa jatkuttava - välittömästi. Mutta sopii todellakin toivoa, ettei tämä johda hätiköintiin ja ylimitoitettuihin ratkaisuihin. Helsingillä on tältä osin paljon lunastettavia lupauksia.

För övrigt - borde nu inte Sibbo-beslutet en gång för alla ge möjlighet till att frångå planerna på att bygga ut Malms flygfält? Sibbo-området i kombination med allt annat som är under planering (till stor del sådant som frigörs när hamnverksamheten flyttar till Nordsjö) innebär att det finns områden att bygga ut för åtminston 50 år framåt.

Asiasta toiseen - eikö Sipoo-päätös nyt vihdoinkin mahdollista luopumista Malmin lentokenttä-alueen rakentamissuunnitelmista? Sipoo-alue yhdistettynä kaikkiin muihin kaavoitettaviin alueisiin (suurin osa alueita, jotka vapautuvat kun satamatoiminnon muuttavat Vuosaareen) tarkoittaa, että niitä riittää ainakin 50 vuodeksi eteenpäin.


Inga kommentarer: