söndag 17 augusti 2008

FUSIONSVAL I VANDA? - Fuusiovaalit Vantaalla?

Den pågående kommunsammanslagningsboomen och tvånget för kommuner med under 20 000 invånare att samarbeta kring social- och hälsovården påverkar kommunalvalet i nästan alla kommuner. I kommuner där alla fusions- och samarbetsbeslut ännu inte fattats är det helt på sin plats att partierna går till val på frågorna. Sannolikt kommer man dock också på många håll att försöka utnyttja stämningar och känslor kring sådant som inte längre kan påverkas. Sådan populism är det skäl att genomskåda.

Men också i den stora kommunen och vår granne Vanda ser man ut att gå mot ett fusionsval. Det kan knappast undvikas efter att lokala kokoomus gått ut med förslag om fusion med Helsingfors. Idén är på inget sätt ny och kastades faktiskt fram av t.ex. sfp:s Eva Biaudet i samband med att Sibbo-diskussionen gick som hetast.

Så nu är det nog bara för alla partier och kandidater i Vanda att börja formulera sig vad man kan eller inte kan tänka sig efter valet. Viktigast att minnas är att det är Vandaborna själva som skall avgöra - Helsingfors skall inte desto mera blanda sig i eller ännu mindre försöka idka utpressning av något slag. Utan att på något sätt ge Vanda-borna råd får man i alla fall hoppas, att man sätter värde på största möjliga enighet kring en så stor fråga. T.ex. att något slag av process startas bara om den nya stadsstyrelsen är enig.


Meneillään oleva kuntaliitosbuumi ja sosiaali- ja terveyspalveluita koskeva yhteistyöpakko kunnissa joissa on vähemmän kuin 20 000 asukasta vaikuttavat kunnallisvaaleihin miltei kaikissa kunnissa. Kunnissa, joissa kaikkia liitos- tai yhteistyöpäätöksiä ei ole vielä tehty, on aivan paikallaan että puolueet menevät vaaleihin näillä teemoilla. Todennäköisesti yritetään myös monessa paikassa hyödyntää tuntemuksia, jotka liittyvät kysymyksiin joihin ei enää voi vaikuttaa. Sellaista populismia on varottava.

Mutta myös isossa naapurikunnassamme Vantaalla näytetään menevän kohti fuusiovaaleja. Tätä voidaan tuskin välttää, kun paikallinen kokoomus on ehdottanut liitosta Helsingin kanssa. Idea ei ole millään lailla uusi ja sen esitti itse asiassa esim rkp:n Eva Biaudet silloin, kun Sipoo-keskustelu oli kuumimmillaan.

Joten nyt ei taida muu auttaa, kuin että kaikki Vantaan puolueet ja ehdokkaat alkavat muotoilla mitä voivat tai eivät voi hyväksyä vaalien jälkeen. Tärkeintä on muistaa, että päätös on vantaalaisten oma - Helsingin ei pidä sen enempää sotkeutua eikä ainakaan millään tavalla yrittää painostaa. Antamatta vantaalaisille neuvoja saa kuitenkin toivoa, että arvostetaan mahdollisimman laajaa yhteisymmärrystä näin isossa kysymyksessä. Esimerkiksi niin, että mahdollinen prosessi käynnistetään vain jos vaalien jälkeen valittava kaupunginhallitus on yksimielinen.

Inga kommentarer: